Κτήμα Τάτση
Κτισμένη στους πρόποδες του Πάικου η Γουμένισσα πρωτεύουσα της επαρχίας Παιονίας του νομού Κιλκίς με πληθυσμό 4500 κάτοικους απέχει μόλις 65 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη περιοχή εξελίχθηκε σε σημαντικό αμπελοοινικό και σηροτροφικό κέντρο, από τους χρόνους της τουρκοκρατίας.
Από το 1922 έως το1925 εγκαταστάθηκε στη Γουμένισσα σημαντικός αριθμός προσφυγών από την Ανατολική Ρωμυλία και τον Πόντο οι οποίοι εμπλούτισαν την ντόπια παράδοση με νέα στοιχεία.
Πολύ μακριά στον τόπο και στον χρόνο άρχισε η ενασχόληση της οικογένειας Τάτση με το αμπέλι και το κρασί. Κατάγεται από το Άνω Βοδενό της Ανατολικής Ρωμυλίας περιοχή από αιώνες αμπελουργική. Το 1924 οι πρόσφυγες παππούδες επέλεξαν ως τόπο εγκατάστασης την επίσης αμπελουργική Γουμένισσα.
Η οικογένεια Τάτση απέκτησε αμπέλια στο ύψωμα Λιμπασκεριτ (Κορυφή των Αγγέλων), θέση ιδανική για αμπελοκαλλιέργεια σε ασβεστολιθικά εδάφη που δεν αρδεύονται και τα δουλεύουν οικογενειακά, πρώτα ο παππούς , μετά ο γιος Χρήστος και στη συνέχεια οι γιοι Περικλής και Στέργιος.
Από το 1998 τα αμπέλια καλλιεργούνται με τη μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας με στρεμματικές αποδόσεις από 400 έως 850 κιλά περίπου. Εδώ και 4 χρόνια τα αμπέλια καλλιεργούνται βιοδυναμικά.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Ξινόμαυρο, Νεγκοσκα, Λήμνιο, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Cinsault, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay. Oι ελληνικές ποικιλίες καταλαμβάνουν το 85% του αμπελώνα, με κυρίαρχες την Νεγκοσκα και το Ξινόμαυρο.
Η οινοποίηση γίνεται στις ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις του νέου οινοποιείου που βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας Φιλιρίας. Η παλαίωση των ερυθρών κρασιών γίνεται σε γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια των 220 λίτρα.
Οινοποιείο
Τάτση
Περιοχή
Γουμένισσα, Κιλκίς
Ποικιλίες
Ξινόμαυρο, Νεγκοσκα, Λήμνιο, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Cinsault, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay
Καλλιέργεια
Βιολογική